Cukier kokosowy – ig, właściwości, czy jest zdrowy

Cukier kokosowy bez śladowych ilości glutenu kupisz tutaj.

Biały cukier jest po prostu słodki i poza tą cechą właściwie nie oferuje nic więcej. Ot, zwykły biały proszek, który podobnie jak inne białe proszki nie ma obecnie zbyt dobrej reputacji. Kiedyś było inaczej, bo pokolenie naszych babć uległo propagandzie rozsiewanej przez producentów słodyczy z buraka i hasło Cukier krzepi! tak bardzo wryło się w babciną podświadomość, że kochane zaczęły dodawać biały cukier nawet do pomidorowej (Tak! To, że u babci pomidorówka smakowała najlepiej to była zasługa nie tylko pomidorów z wiejskiego ogródka, ale, co niestety bardziej prawdopodobne, sekretnego składnika zwanego białym cukrem). I jak we wszystkich reklamach nie chodziło wcale o nasze zdrowie i wysoki poziom energii, tylko o sprzedaż, ale babcie uwierzyły a hasło powtarzały i w praktyce stosowały.

Cukier kokosowy - indeks glikemiczny, właściwości

Cukier kokosowy
Cukier kokosowy - obłędny smak, cudowny aromat i piękny kolor

Dlaczego artykuł o cukrze kokosowym zaczyna się od wstępu na temat zwykłego białego cukru pozyskiwanego z buraka? Ponieważ dopóki nie spróbowałam cukru kokosowego byłam przekonana, że cukier to cukier. Oczywiście wiedziałam, że mogą występować pewne subtelne różnice, np. jeden może być słodszy od drugiego lub jakiś konkretny słodzik może być bardziej szkodliwy niż pozostałe, ale zupełnie nie zdawałam sobie sprawy z tego, że cukier może mieć smak! Obłędny, cudowny, karmelowy smak, który uzależnia do tego stopnia, że masz ochotę wyjadać ten przysmak łyżeczkami prosto z opakowania. 😉 Taki jest właśnie cukier kokosowy. Zwykły biały cukier może się schować głęboko w kuchennej szafce, bo cukier kokosowy bije go na głowę. Jest nie tylko pyszny, ale ma też jeszcze trzy inne wspaniałe właściwości:

  • cudowną konsystencję
  • subtelny karmelowy zapach
  • piękny kolor

Dzięki nim świetnie nadaje się do deserów na zimno. Nie tylko zapewnia słodycz; może również służyć do dekoracji a jego karmelowy smak i zapach potrafią fajnie „podkręcić” niemal każdy słodki przepis. Nie piję kawy, ale mam takie przeczucie, że cukier kokosowy będzie świetnie pasować to tych wszystkich kaw à la deser (z lodami, bitą śmietaną, syropem smakowym, itp.).

Indeks glikemiczny cukru kokosowego to 54 (a zwykłego białego cukru – 65), więc nie jest prawdą, że kokosowy to dużo zdrowsza opcja.

Czy cukier kokosowy jest zdrowy?

Wiem na co teraz czekasz. Jeśli interesujesz się zdrowym odżywianiem, pewnie świetnie orientujesz się też w temacie cukru i wiesz, że ksylitol uważa się za zdrowszy od cukru białego, że miód ma działanie antybakteryjne, że sztuczne słodziki są be (a nawet bardzo be), a stewia w liściach choć słodka, to ma ziołowy posmak, który do deserów pasuje jak sól kala namak do kompotu. I wiem co chcesz przeczytać: że cukier kokosowy jest zdrowy, że ma niski indeks glikemiczny i że jeśli zastąpisz nim ten biały, rafinowany, to uczynisz milowy krok ku zdrowiu całej rodziny.

Jednak spójrzmy prawdzie w oczy. Słodzenie nie jest zdrowe. Nieważne jakiej substancji słodzącej użyjesz (choć jeśli już naprawdę musisz, to rzeczywiście lepiej, żeby to był syrop klonowy a nie aspartam) – spożywanie takiej ilości deserów i słodyczy jak to obecnie mamy w zwyczaju, jest meeega niezdrowe. Jeśli jedyną zmianą, jaką wprowadzisz będzie zamiana białego cukru na kokosowy, ale dalej będziesz piła 3 słodkie kawy dziennie, jadła na śniadanie słodzone płatki lub bułeczki, po obiedzie rzucała się na fit deser a po pracy szła z koleżanką na ciasteczko, to czy to będą słodkości z ksylitolem, syropem z agawy czy zwykłym białym cukrem, to tak czy siak wyrządzisz krzywdę swojemu organizmowi.

Jeśli chcesz sprawdzić jaki wpływ mają na ciebie nawet te zdrowsze zamienniki cukru, zrób sobie eksperyment. Na chociaż 2 miesiące wyeliminuj wszystkie słodycze, desery, słodkie napoje i substancje słodzące. W końcu modne są teraz różne „czelendże”, więc można w taki właśnie sposób potrenować silną wolę. Będziesz zaskoczona jak bardzo zmieni się twoje odczucie słodkiego smaku – po latach jedzenia sztucznych i przetworzonych słodyczy powróci wreszcie do normalnego stanu. Odkryjesz na nowo smak banana i marchewki. Nawet jabłka Golden Delicious, które wcześniej wydawały się kwaśne, będą smakować cudownie słodko. Lody ze sklepu, z automatu, z tych wszystkich ulicznych budek po takim cukrowym detoksie są po prostu ohydne i człowiek zastanawia się jakim cudem wyczuwał w nich smak truskawki, skoro tak naprawdę to jedna wielka gała zamrożonego cukru.

Cukier kokosowy czy ksylitol

Dla wszystkich tych, którzy mimo wszystko nie zrezygnują z dosładzania sobie życia, ale chętnie korzystają ze zdrowszych zamienników, zamieszczam poniżej porównanie najpopularniejszych w Polsce substancji zastępujących biały cukier.

Wartość energetyczną (kcal) oraz zawartość witamin i minerałów sprawdziłam oczywiście w Cronometer a indeks i ładunek glikemiczny na sisanasweeteners.com.

Ksylitol – z brzozy

Stewia – w tabletkach, kryształkach, proszku (nie udało mi się znaleźć danych o świeżych liściach, które zresztą do słodzenia używane są rzadko ze względów praktycznych jak i z powodu ziołowego posmaku)

 

syrop klonowysyrop z agawymiódcukier kokosowyksylitolstewia
kcal, IG (indeks glikemiczny), ŁG (ładunek glikemiczny), witaminy i minerały w 1 ŁYŻCE
51 kcal65 kcal64 kcal45 kcal29 kcal0 kcal
IG=54IG=15IG=58IG=54IG=7IG=0
ŁG=9ŁG=3ŁG=12ŁG=6,5ŁG=0,5ŁG=0
B2 – 0,3 mg
C – 3,6 mg
B3 – 0,1 mg
E – 0,2 mg
B9 – 6,3 mcg
K – 4,7 mcg
A – 32,8 j.m.
C – 0,1 mg
B9 – 0,4 mcg
brakbrakbrak
potas – 41,7 mg
wapń – 20,1 mg
magnez – 4,1 mg
sód – 2,4 mg
cynk – 0,3 mg
fosfor – 0,4 mg
mangan – 0,6 mg
selen – 0,1 mcg
wapń – 0,2 mg
magnez – 0,2 mg
fosfor – 0,2 mg
potas – 0,8 mg
sód – 0,8 mg
selen – 0,4 mcg
potas – 11 mg
wapń – 1,3 mg
żelazo – 0,1 mg
magnez – 0,4 mg
sód – 0,8 mg
fosfor – 0,8 mg
selen – 0,2 mcg
brakbrakbrak

O innych substancjach słodzących i ich wpływie na zdrowie, przeczytasz również w artykule Zamienniki cukru.