Czarna sól kala namak – co to jest, zapach, jak smakuje i do czego używać

Pierwszy raz przeczytałam o czarnej soli kala namak w książce z przepisami na wegańskie potrawy kuchni indyjskiej:

Soli kala namak dodaje się do potraw, by nadać im jajecznego posmaku. Na przykład do dań na bazie tofu przypominających w smaku jajecznicę (popularna tofucznica) czy sałatkę jajeczną. – Richa Hingle Wegańska kuchnia indyjska.  Tradycyjne i kreatywne przepisy domowej kuchni Richy Hingle

Co ciekawe, autorka tej książki pisze, że w Indiach czy Pakistanie czarna sól jest dodawana do przeróżnych dań, nawet tych z owocami, ale u nas póki co istnieje przede wszystkich w wegańskiej blogosferze jako dodatek, która pozwala uzyskać zapach i smak jajka w wegańskich majonezach, pastach do smarowania pieczywa i sałatkach.

Czarna sól kala namak – co to jest

Kala namak to sól, która pochodzi z Pakistanu. Dzięki zawartości siarki pachnie bardzo charakterystycznie i niektórym osobom może nawet przywodzić na myśl (a raczej na nos:-) zapach jajek nie pierwszej świeżości. Sól kala namak jest nazywa również czarną solą, ale ta, którą ja kupiłam ma kolor ciemnoszaro-różowy.

Kala namak sól gruboziarnista

Kala namak – jak „pachnie” i jak smakuje

Opinia, że siarka, że śmierdzi była głównym powodem, dla którego dość długo zwlekałam z zakupem tej soli. Jednak potem zjadłam pyszną tofucznicę w śniadaniowym bistro i pomyślałam, że taką udawaną jajecznicę bez problemu można by sobie zrobić w domu. I od razu muszę przyznać, że moje obawy były mocno przesadzone. Można spokojnie zostawić sól kala namak w kuchennej szafce (oczywiście szczelnie zamkniętą) i nie ma żadnych przykrych zapachów. Kupiłam sól gruboziarnistą, więc jej charakterystyczny zapach tak naprawdę uwalnia się dopiero przy mieleniu. Jeśli chodzi o smak, to jeśli weźmiemy ziarenko takiej soli na język, to rzeczywiście można odnieść wrażenie, że jemy coś co zawiera jajko. Jednak podczas gotowania, chociażby przy smażeniu tofucznicy, ten smak gdzieś znika i jest w potrawie, przynajmniej dla mnie, niewyczuwalny. Za to zapach staje się intensywniejszy. Dla przykładu – kiedy zrobiłam pastę „jajeczną” z tofu i ciecierzycy, w lodówce unosił się zapach ugotowanych jajek, ale sama pasta choć pyszna, nie miała wyraźnie jajecznego smaku. Można by oczywiście dodać do pasty więcej kala namak, żeby ten smak jajek uzyskać, ale trzeba pamiętać, że to przecież jest sól i jeśli przesolimy, to danie będzie niejadalne.

Czarna sól – do czego używać

Czarnej soli używa się przede wszystkim do tofucznicy czyli wegańskiej „jajecznicy” z naturalnego tofu oraz do roślinnych past „jajecznych”. Taka sól przyda się także podczas eksperymentów z kuchnią indyjską. Autorka wyżej wspomnianej przeze mnie książki Wegańska kuchnia indyjska dodaje kala namak m.in. do curry, chaat masala i smażonych warzyw. Oczywiście wegański majonez, jeśli ma skutecznie udawać prawdziwy majonez, musi zawierać czarną sól.

I jeszcze dwie ciekawostki na temat soli kala namak (informacje, które znalazłam na opakowaniu):

  • podobno można jej używać do kąpieli (choć kąpiel o zapachu jajecznicy to raczej nie jest to, czego my kobiety pragniemy po ciężkim dniu w pracy; 😉
  • taka sól wzbogaca glebę, więc jeśli nie przypadnie Ci do gustu jej smak lub zapach, rośliny doniczkowe w Twoim domu na pewno chętnie skorzystają.

Inne ulubione produkty bezglutenowe