Kasze bezglutenowe – lista skrócona i z opisem

Poniżej znajduje się lista bezglutenowych kasz wraz z moim bardzo subiektywnym opisem. Wybór jak na dietę bezglutenową jest naprawdę duży, więc szansa, że znajdziesz taką, która będzie Ci smakować też jest całkiem spora. Pamiętaj tylko, że kasze, nawet te z tzw. pseudo-zbóż, wymagają odpowiedniego przygotowania w celu zneutralizowania substancji antyodżywczych i zarazem zwiększenia przyswajalności witamin i minerałów. Dlaczego to takie ważne pisałam w artykule Próchnica zębów – przyczyny i zapobieganie.

Kasze bezglutenowe – lista w skrócie

Kasze na tej liście są oczywiście bezglutenowe, ale jak większość produktów sypkich mogą być zanieczyszczone glutenem z powodu nieodpowiedniego przechowywania czy pakowania. Kliknij na nazwę kaszy, żeby sprawdzić, gdzie można ją kupić w wersji prawdziwie bezglutenowej (tzn. bez śladowych ilości glutenu).

Kasza jaglana

Kasza gryczana niepalona

Komosa ryżowa

Kasza sorgo

Kasza owsiana

Kasza coix

Kasza amarantusowa

Kasza jaglana

Zdecydowanie królowa bezglutenowych kasz. Nie ze względu na smak (który bez dodatków – delikatnie mówiąc – nie zachwyca), ale z powodu dużej ilości naprawdę smacznych dań, które można z niej wyczarować. To z kaszy jaglanej powstają najlepsze i najpyszniejsze naleśniki bezglutenowe (moim zdaniem nawet lepsze niż pszenne). To z kaszy jaglanej robi się bezglutenowy budyń i wegańskie burgery. Oczywiście z kaszy jaglanej piecze się też ciasta i cudowny płaski chlebek. Kaszę jaglaną dodaje się nawet do owocowych koktajli, szczególnie jeśli chcemy, żeby takie smoothie było bardziej sycące. Ugotowana dzień wcześniej kasza jaglana to również sposób na szybkie śniadanie. Wystarczy dodać soczystą gruszkę i posypać cynamonem.

Kluczem to ugotowania dobrej kaszy jaglanej jest zalanie jej wrzątkiem dwa razy. Po odlaniu wrzącej wody po raz drugi, wlewamy świeżą i gotujemy. Można eksperymentować z ilością wody. Jeśli nie będzie jej dużo, kasza ją wchłonie i ugotuje się na sypko (uwaga, żeby nie przypalić). Jeśli dodamy więcej wody i będziemy mieszać w czasie gotowania, kasza będzie kleista. Niektóre przepisy podają, żeby kaszę przed gotowaniem lekko uprażyć na suchej patelni. Jednak moim zdaniem ten sposób nie działa i nie usuwa goryczki. Zalanie wrzątkiem dwa razy sprawdza się o niebo lepiej, przynajmniej u mnie.

Kasza gryczana

Kasza gryczana jest dostępna w wersji palonej i niepalonej (tzw. białej). O kaszy palonej nie napiszę dużo, ponieważ nie znoszę jej aromatu. Z kolei moja mama i F. ją uwielbiają. Mówią, że biała jest taka nijaka i bez wyrazu. Kasza gryczana palona, to przede wszystkim popularny dodatek do obiadu, w szczególności gulaszów. Robi się z niej także farsz do pierogów.

Za to kasza gryczana biała jest moim zdaniem fenomenalna. Wychodzi z niej tani, niezawodny i pyszny chleb bezglutenowy, o którym pisałam w artykule Zdrowy chleb bez glutenu. Bez jajek, bez mleka i bez drożdży. Pyszny! Co ciekawe, ten chleb robi się praktycznie sam. Kaszę gryczaną niepaloną wykorzystuję też do wytrawnych naleśników à la tortille. Najprostszy sposób na kaszę gryczaną to oczywiście gryczane kaszotto. Kaszę gotujemy w bulionie (tradycyjnym albo roślinnym), potem podsmażamy na patelni z ulubionymi warzywami, a na koniec posypujemy pestkami słonecznika i świeżą natką pietruszki.

Komosa ryżowa (inaczej quinoa)

Komosę ryżową kocham bezwarunkowo. Za to, że pasuje do dań słodkich i wytrawnych; za to, że tak fajnie wygląda; za to, że się szybko gotuje; za to, że zamienia sałatkę w sycące danie, za to, że nie ma żadnego dziwnego posmaku; za to, że ma dużo roślinnego białka, magnez i witaminy z grupy B. Fakt, mogłaby być trochę tańsza. Jeden z moich ulubionych przepisów z tą kaszą to Komosa ryżowa na słodko na śniadanie.

Bezglutenowe kasze w kokilkach

Kasza sorgo

Gdyby nie dieta bezglutenowa, to prawdopodobnie nigdy nie przyszłoby mi do głowy, żeby kupić sorgo. Jeśli więc uważasz, że dieta bezglutenowa, czy jakakolwiek inna Cię ogranicza, pomyśl ile fantastycznych smaków odkryjesz; smaków, o których istnieniu na diecie tradycyjnej nawet się nie ma pojęcia. Sorgo, to oprócz komosy ryżowej, moja ulubiona kasza. Poświęciłam jej cały osobny artykuł Kasza sorgo: smak, jak gotować, wartości odżywcze + 2 przepisy, bo jest naprawdę świetna.

Kasza kukurydziana

Z kaszą kukurydzianą nie mam jeszcze praktycznie żadnego doświadczenia. Czeka w kuchennej szafce na odpowiedni przepis. Na razie natrafiam na same kaszki śniadaniowe dla dzieci albo niezdrowe przepisy z mąką, mlekiem i olejem roślinnym. Z kaszy kukurydzianej robi się m.in. polentę a z polenty frytki (niestety też na głębokim tłuszczu). Na blogach anglojęzycznych często powtarzający się przepis to tradycyjny dla południa Stanów Zjednoczonych chlebek z kaszy kukurydzianej. Może kiedyś wypróbuję.

Kasza owsiana

Tak, oprócz płatków oraz mąki owsianej, dostępna jest również kasza owsiana. Wpisów na jej temat nie będzie, bo nie jem owsa (wyjątek zrobiłam tylko dla pysznej mieszanki Upiecze Ci się!, którą ze względu na czysty skład bardzo chciałam wypróbować). Ale widziałam ciekawy przepis na kaszę owsianą w wersji śniadaniowej na słodko na blogu Kingi Paruzel.

Kasza coix czyli łzawica ogrodowa lub Łzy Hioba

Nazwa wprawdzie nie zachęca, ale ta kasza ma podobno sporo zdrowotnych właściwości, więc jest pierwsza na mojej liście nowych i nieznanych produktów do wypróbowania.

Amarantus

Celowo na samym końcu. O ziarnie amarantusa wspominam tylko dlatego, że jest bezglutenowe. Wiem, że są osoby, które lubią i stosują, ale ja wolałabym zjeść całą miskę nielubianej przeze mnie kaszy gryczanej palonej niż jedną łyżkę ziaren amarantusa. Amarantus ma taki piwniczny, moim zdaniem bardzo nieprzyjemny zapach i smak. Cóż nie wszystko co zdrowe, trzeba lubić.

Kasze bezglutenowe – lista bezpiecznych produktów

Moje ulubione marki, które oferują kasze bezglutenowe, ale też wiele innych produktów bez glutenu to Pięć Przemian i Denver Food (wpis niesponsorowany). Nie mają wprawdzie certyfikatów, ale możesz napisać e-mail do firmy i poprosić o wyniki badań na obecność glutenu w danym produkcie.