Ocet jabłkowy – właściwości, wartości odżywcze, jak stosować

Ocet jabłkowy – jaki kupić

Ocet jabłkowy powinien być niepasteryzowany (surowy jak to teraz mówią). Jeśli na butelce nie ma informacji, że jest niepasteryzowany, wtedy na pewno jest pasteryzowany. Dobrej jakości ocet jabłkowy zawiera tzw. matkę, czyli nieapetyczną, ale jakże pożądaną „galaretkę”. 😉 Na półkach sklepowych dominują niestety przezroczyste, idealnie przefiltrowane octy jabłkowe z konserwantami. Czasami można natrafić na takie mętne w wersji eko/bio, ale matki ja tam ciągle nie widzę. 😉 Dlatego ocet jabłkowy najlepiej zrobić samodzielnie w domu, z jabłek z własnego ogrodu lub ewentualnie z owoców z uprawy ekologicznej.

Ocet jabłkowy
Wstrząśniety, nie...pasteryzowany, bez matki

Ocet jabłkowy – wartości odżywcze

W Internetach krąży mnóstwo artykułów, z których możemy się dowiedzieć, że ocet jabłkowy jest cudowny, ponieważ ma mnóóóstwo wartości odżywczych. Kiedyś nie sprawdzałam takich informacji, ale odkąd przez przypadek odkryłam, że kiełki (tak, te wychwalane pod niebiosa domowe kiełki) wcale nie zawierają ogromnej ilości witamin i minerałów, zaczęłam regularnie korzystać z różnych tabel wartości odżywczych. One oczywiście mogą zawierać błędy, więc zwykle najpierw sprawdzam w Cronometer, a w razie wątpliwości, dodatkowo na stronach typu nutrition data/nutrition facts.

A jak jest z octem jabłkowym? Najczęściej powtarzaną informacją jest ta o wysokiej zawartości potasu. Według oficjalnych zaleceń powinnyśmy dostarczać sobie przynajmniej 4700 mg potasu dziennie. Skoro 4700 mg to minimum, ile potasu powinien zawierać ocet jabłkowy, żeby móc o nim powiedzieć, że to produkt wysokopotasowy? Trzeba przy tym pamiętać, że octu jabłkowego, jak każdego octu, nie stosuje się w dużych ilościach. To kwestia raczej łyżeczki, czasami łyżki, w zależności od przepisu i zastosowania. Myślę, że gdyby łyżka octu jabłkowego zawierała chociaż 100 mg potasu, to śmiało można by go zaliczyć do bardzo dobrych, naturalnych źródeł tego minerału. Ile zawiera w rzeczywistości? Ok. 11 mg. Moim zdaniem to bardzo mało.

Inne wartości odżywcze w 1 łyżce octu jabłkowego?

Witaminy – 0.

Minerały – tutaj tabele odżywcze trochę się różnią. Cronometer podaje, że oprócz potasu ocet jabłkowy nie zawiera już żadnych soli mineralnych, a w innych źródłach znajdziemy informację, że ma jeszcze odrobinę (dosłownie!) wapnia, magnezu i fosforu.

Ocet jabłkowy – właściwości

Ale pomimo braku spektakularnych ilości witamin i minerałów, domowego, niepasteryzowanego octu jabłkowego w żadnym wypadku nie spisujemy na straty. Coś w nim jednak jest, bo ilość pozytywnych recenzji, choćby na stronie EarthClinic, jest tak duża, że nie sposób przejść obok tego kwaśnego płynu obojętnie. Moc zdrowotna octu jabłkowego najprawdopodobniej tkwi w enzymach i bakteriach probiotycznych, ponieważ nie od dziś wiadomo, że fermentowane dobrze robi na jelita. A jeśli zadbamy o jelita, to możemy się spodziewać, że cały organizm skorzysta. I tak z niepozornej przyprawy do sałatek, ocet jabłkowy awansował do roli domowego remedium na prawie wszystko.

Przebrnęłam przez gąszcz opinii na EarthClinic – dolegliwości, z którymi ocet jabłkowy świetnie sobie radzi to m.in.:

  • wszelkie problemy trawienne (zgaga, ZJD, gazy, zaparcia, niestrawność, refluks, zatrucia pokarmowe)

  • alergie i problemy z zatokami

  • problemy skórne (trądzik, brodawki/ kurzajki, łupież)

  • problemy ze stawami ( zapalenie, ból, sztywność, artretyzm, dna moczanowa)

  • przeziębienie

Ocet jabłkowy – jak stosować

ZAWSZE (!!!) rozcieńczony wodą. To w końcu ocet. Wprawdzie z owoców, ale zawsze. Zwykle stosuje się 1 łyżkę na dużą szklankę wody (przed posiłkiem), ale najlepiej zacząć od 1 łyżeczki, żeby sprawdzić, jak zareaguje nasz żołądek.

Są osoby, które nie przełkną octu jabłkowego. Blee i już! Jeśli smak Cię odrzuca, może Twój organizm daje Ci sygnał, że to jednak nie kuracja dla Ciebie? Ale jeśli koniecznie chcesz spróbować, dodaj trochę dobrej jakości miodu.

Warto najpierw poczytać opinie o stosowaniu octu jabłkowego w przypadku konkretnej dolegliwości, która nas interesuje (np. na EarthClinic). Wtedy wiemy, czego można się spodziewać, jakich błędów nie popełniać.

Zanim zastosujesz po raz pierwszy, zapytaj wujka Google o „ocet jabłkowy przeciwwskazania” i/lub „ocet jabłkowy skutki uboczne”.

Ktoś wpadł na pomysł octu jabłkowego w tabletkach. Serio? 😉 Nie idź na skróty, bo podobno tabletki z octem jabłkowym bardzo źle wpływają na żołądek.

Uważaj na zęby (lepiej przez słomkę).

Ocet jabłkowy można stosować również zewnętrznie, np. jako płukankę do włosów czy środek przeciwko grzybicy paznokci.

Jeśli jesteś zdrowa, możesz stosować ocet jabłkowy po prostu jako przyprawę. Sprawdza się w dressingach do sałatek i marynatach. Jeden z moich ulubionych sosów do zieleniny to: oliwa + ocet jabłkowy + miód + musztarda + oregano, i ewentualnie trochę soli.

Ulubione produkty bezglutenowe