Nie ma zdrowych słodyczy. Słodycze bezglutenowe i wegańskie to po prostu słodycze bez glutenu i bez mleka. Czasami rzeczywiście mają lepszy skład niż takie zwykłe sklepowe, ale to w dalszym ciągu słodycze (na dodatek często wysoko przetworzone). Słodkie w takich ilościach jakie obecnie pochłaniamy nigdy nie będzie zdrowe. A jeśli dorzucimy do tego konserwanty, barwniki i wzmacniacze smaku, to otrzymujemy pyszne, słodkie Frankenfood. 😉 Ale kawa bez ciasteczka? Jak to nie ma deseru? Nie słodzisz? Mnie herbata bez cukru nie smakuje. Tylko mały kawałeczek – przecież nie zaszkodzi. Ja też przez całe długie lata tak się oszukiwałam. Nawet dzisiaj, kiedy mam już świadomość jak bardzo słodycze uzależniają (i zaburzają smak), łapię się na tym, że szukam w sklepach „lepszych”, „zdrowszych” słodyczy. Słodycze bezglutenowe i bezmleczne wciągają tak samo mocno jak tradycyjne. Jeśli czujesz, że zaraz pękniesz, a mimo to i tak sięgasz po kolejną czekoladkę bez mleka krowiego z „wypasionego” sklepu bio/organic, to możesz być pewna, że żadna bezglutenowość i bezmleczność w niczym tu nie pomoże.
Dołożyłam wszelkich starań, żeby wyszukać produkty nawet bez śladowych ilości glutenu, ale jeśli chorujesz na celiakię, przed zakupem upewnij się czy dany produkt na pewno jest dla Ciebie odpowiedni.
Słodycze bezglutenowe i bezmleczne – moje ulubione


Przepis na pyszne czekoladowe masło ze zdjęcia po prawej, znajdziesz w artykule Jak jeść nasiona konopi? Spokojnie, to w 100% legalne. 😉
Mam nadzieję, że tym pozytywnym wstępem zachęciłam Cię do odkrywania nowych, słodkich smaków, ponieważ mam swoje ulubione bezglutenowe i bezmleczne słodycze, którymi chętnie, ale tylko wirtualnie, się podzielę. 😉 Tylko wiesz, tak bez oszukiwania się, że to zdrowszy wybór. Po prostu stawiamy na produkty lepszej jakości. Niektóre z nich zostały już wymienione w kilku innych artykułach na stronie, ale postanowiłam je tutaj zebrać, ponieważ właśnie rośnie kolejne pokolenie „Mamo czekoladka!”. Taka lista w jednym miejscu dla potomnych.
Składniki: kokos
Pyszny, do wyjadania łyżeczką prosto ze słoika. Jednoskładnikowa słodycz, której nie sposób się oprzeć. Można dodawać do kawy, sosów, curry, deserów, ale… po co? Delektuje się nim bez żadnych dodatków. Nie ma na wierzchu grubej warstwy oleju kokosowego, która często występuje w produktach innych marek. Jeśli kupuję krem, to chcę krem, a nie krem z olejem.
Składniki: byle nie z syropem glukozowo-fruktozowym
Mięciutkie, słodziutkie, ciągnące się. Jeśli tęsknisz za konsystencją krówek z dzieciństwa, daktyle przyjemnie oblepią Twoje zęby. 😉 I to bez glutenu, bez laktozy, bez oleju palmowego, bez rzepakowego, bez emulgatorów i innych fascynujących składników krówek. Tak, natura stworzyła mordoklejki bez chemii i są to właśnie suszone daktyle.
Składniki: sezam + miód
Uważajcie na chałwy. To co sprzedają w zwykłych sklepach to jest dramat, a nie chałwa. Owszem, może smakować całkiem nieźle, ale tylko rzuć okiem na skład i Ci zaraz przejdzie ochota. Kupuję więc Allos. Droga, małe opakowanie, ale dzięki temu kiedy mam ją w domu, jem tylko maleńki kawałeczek i tym sposobem wystarcza mi na… 2 dni. 😉 No dobrze, nie jestem w stanie zjeść małego kawałeczka. To jedyna chałwa, która ma tylko dwa naturalne składniki.
Składniki: cukier z kwiatu palmy kokosowej + tłuszcz kakaowy + nieprażone ziarno kakaowca + sproszkowane mleko kokosowe + wanilia Bourbon
Bez glutenu i bez mleka krowiego. Z bardzo prostym i przyzwoitym składem. Pyszna, rozpływająca się w ustach. Oczywiście smakuje inaczej niż zwykła czekolada, ale moim zdaniem miód-malina. Słodka, bo zawiera cukier kokosowy. Dostępne również inne smaki: np. biała z pistacjami i solą, klasyczna gorzka.
Konfitura kokosowa Buko Organic
Składniki: w zależności od wersji smakowej tylko 2 lub 3 składniki, np. mleko kokosowe i nektar kokosowy
Uzależniająca, bezglutenowa, bezmleczna, kokosowo-czekoladowa słodycz. Idealna na tosty, gofry i naleśniki. Nie kupuję, ponieważ nie jestem w stanie się powstrzymać, żeby nie zjeść pół słoiczka na raz.
Lista innych słodyczy bezglutenowych i bezmlecznych

Mamy to szczęście (albo nie, zależy jak na to patrzeć), że słodycze bez glutenu i bez laktozy są już powszechnie dostępne. Oczywiście mówię o sklepach internetowych, ponieważ w stacjonarnych wprawdzie coś ruszyło, ale i tak skład tych produktów pozostawia często wiele do życzenia. Wybrałam więc najlepsze bezglutenowe i bezmleczne słodycze, jakie udało mi się znaleźć. Zacznijmy od samej królowej, czyli czekolady.
Czekolada bez glutenu i bez mleka krowiego
Czekolada So Free – Hemp Seed Dark Chocolate
Składniki: masa kakaowa, substancja słodząca (ksylitol), masło kakaowe, emulgator: (lecytyna słonecznikowa), łuskane ziarna konopi
Cudowny, prosty skład. A teraz porównaj go sobie z popularną czekoladą z reklamy. Jeśli masz wątpliwości co do lecytyny słonecznikowej, to dodam, że według Jo Stepaniak ta substancja ma pozytywny wpływ na serce, trawienie i mózg (w tym pamięć). W zwykłych czekoladach znajduje się lecytyna sojowa i tej rzeczywiście lepiej unikać. Marka So Free oferuje jeszcze inne smaki, np. espresso, miętowy.
Czekolada wegańska biała z matchą i cytryną Benjamissimo
Składniki: cukier trzcinowy nierafinowany + tłuszcz kakaowy + białko migdałowe w proszku + herbata matcha w proszku + olejek cytrynowy
Z cukrem, ale mimo wszystko bardzo dobry skład. Intrygujące połączenie matchy z cytryną.
Słodycze bezglutenowe i bezmleczne – budynie i kremy
Do bezmlecznych słodyczy i deserów, które przygotowuje się w domu będzie potrzebne roślinne mleko. Poeksperymentuj z różnymi rodzajami, żeby znaleźć takie, które będzie Ci smakować (bywa różnie, o czym pisałam tutaj).
Składniki: skrobia kukurydziana + kakao w proszku
Bez cukru, czyli sama decydujesz ile cukru lub zamiennika dodasz. Świetna sprawa jeśli chcesz odzwyczaić dziecko od cukru – po prostu stopniowo i niezauważalnie zmniejszasz jego ilość, żeby obyło się bez histerii. 😉
Składniki: skrobia ryżowa + maliny sproszkowane + suszone czerwone buraki
Również bez cukru i bardzo prosty skład.
Składniki: (w zależności od wersji smakowej) daktyle, kakao, mango, morele, wiśnie
Kremy do smarowania pieczywa, tostów, naleśników, ciast i placuszków. Jednym słowem słodkie, ale naturalne szaleństwo. Podoba mi się to, że składy mają najprostsze z możliwych. Na opakowaniu nie ma żadnej informacji o glutenie, więc napisałam do producenta i otrzymałam taką odpowiedź:
Surowce użyte do produkcji kremów, tzn. daktyle, mango, kakao, wiśnie itp. nie są zanieczyszczone przez gluten, dla każdej partii mamy takie informacje od dostawcy.
Krem z kolei jest produkowany w zakładzie produkcyjnym, w którym nie dochodzi do skażenia, jednak niestety nie możemy jeszcze na tym produkcie napisać, że jest bezglutenowy.
Batony – bezmleczne i bezglutenowe + ciekawe trufle
Składniki: daktyle + kokos + zagęszczony sok z marakui
Składniki: morwa biała
Składniki: owoce (daktyle, jabłka, rodzynki) + orzechy (migdały) + cynamon + wanilia
Baton Lewy Sierpowy Zmiany Zmiany
Składniki: daktyle + słonecznik + migdały + figi + jagody goji + orzechy nerkowca
Składniki: daktyle + figi + słonecznik + migdały + orzechy nerkowca + kakao
Składniki: 100% suszone mango
Ale mają jeszcze orzechowe, daktylowe, acai, kokosowe.
Słodycze bezglutenowe i bezmleczne – coś innego
A teraz coś dla tych osób, które ze słodyczy najbardziej lubią… śledzie, 😉 czyli tzw. wytrawne słodycze dla koneserów. Oczywiście bez glutenu i bez mleka krowiego.
Ziarna kakaowca Rainforest Foods
Składniki: kruszone ziarna kakaowca z Peru
Do chrupania, do deserów, do granoli, do owsianki, do koktajlu. Gorzkie, ale podobno bardzo uzależniające.
Kakao z guaraną, imbirem i kurkumą bezglutenowe Oho
Składniki: sproszkowanie kakao o obniżonej zawartości tłuszczu + cukier kokosowy + guarana + imbir + kurkuma
Pobudzający napój w sam raz na początek aktywnego dnia. Z pysznym cukrem kokosowym.
Składniki: masa kakaowa + tłuszcz kakaowy + cukier kokosowy + masa kakaowa minimum 99%
Nic dodać, nic ująć. Mocna, prawdziwa czekolada.
Czekolada gorzka Premium Bonvita
Składniki: masa kakaowa + nierafinowany cukier trzcinowy + tłuszcz kakaowy + wanilia
Bez glutenu. Bez laktozy. Wegańska.
Jak widać nawet na diecie bez glutenu, bez mleka i bez laktozy można cieszyć się smakiem czekolady, słodkich kremów i orzechowo-daktylowych batonów. Jeśli będziesz czytać etykiety, zobaczysz, że słodycze bezglutenowe i bezmleczne mogą mieć naprawdę świetny skład. I zwykle poszczególne składniki pochodzą z upraw ekologicznych, co również dla wielu osób ma duże znaczenie. Ale ekologicznego syropu glukozowo-fruktozowego mimo wszystko nie kupuj. 😉
Zdrowe