Chleb bezglutenowy z mieszanki Upiecze Ci się!

Najlepszy chleb bezglutenowy to moim zdaniem chleb z kaszy gryczanej niepalonej: domowy, tani i tak prosty w przygotowaniu, że już prościej się chyba nie da. Ale… uwielbiam poznawać nowe smaki i próbować nowych produktów – szczególnie jeśli mają dobry, czysty skład.

Upiecze Ci się! Bezglutenowa mieszanka do wypieku chleba z jagodami goji

Mieszankę kupisz tutaj.

Składniki: mąka owsiana bezglutenowa, słonecznik, płatki owsiane bezglutenowe, mąka teff, siemię lniane, suszone jagody goji 6%, płatki teff, nasiona chia, łuska babki jajowatej, sól himalajska

Mieszanka do wypieku chleba bezglutenowego

Czyż nie jest pięknie? Żadnej metylocelulozy, izolatu białka sojowego czy propionianu wapnia.

Chleb z tej mieszanki również jest bajecznie prosty do zrobienia. Dolewamy 500 ml gazowanej wody, dokładnie mieszamy i… pieczemy.

Jest pyszny i pełen chrupiących ziarenek. Ze względu na jagody goji odrobinę słodki. Ładnie pachnie i dobrze się kroi. Jego przewaga nad moim ulubionym, domowym chlebem gryczanym polega na tym, że wystarczy 1,5 godziny (tyle zajmuje upieczenie) i jest gotowy.

Chleb bezglutenowy z gotowej mieszanki

Więcej o chlebie w diecie bezglutenowej w artykule 5 sposobów na chleb bezglutenowy.