Co można zrobić z nerkowców?

orzech nerkowca, nerkowiec, orzech nanerczowy, po angielsku cashew

Nerkowce bez śladowych ilości glutenu można kupić tutaj.

Co zrobić z nerkowców

Nerkowce maję tę przewagę nad innymi orzechami, że są przyjemnie słodkie. To właśnie naturalna słodycz sprawia, że można z nimi kulinarnie zaszaleć i zrobić różne, bardzo ciekawe dodatki do potraw. Choć ze względu na dużą zawartość Omega-6 lepiej nie przesadzać z ilością i częstotliwością tych rarytasów.

Domowe „przetwory” z nerkowca smakują mi nawet bardziej niż same orzechy w postaci przekąski.

5  specjałów, które można zrobić z orzechów nerkowca

1. Mleko z nerkowców

Najsmaczniejsze „mleko” roślinne. Nawet kokosowe nie wychodzi takie dobre, nie mówiąc już o migdałowym, które choć śnieżnobiałe, aksamitne i z wyglądu bardzo apetyczne, to w smaku dalekie od ideału (i to pomimo dodania słodzidła w postaci syropu klonowego).

namoczone przez noc nerkowce + świeża woda + ewentualnie syrop klonowy

W blenderze do koktajli mleko z nerkowców powstaje błyskawicznie, jest od razu spienione i ma moim zdaniem idealną konsystencję, więc nie używam już nawet żadnego sitka czy woreczka. Ilość wody? To zależy czy wolisz gęste czy wodniste „mleka” roślinne. Najpierw dodajemy mniej wody na wszelki wypadek, a później sprawdzamy i dolewamy jeśli jest taka potrzeba.

2. Śmietanka

Przepis jest dokładnie taki sam jak w przypadku mleka, ale tym razem do namoczonych przez noc orzechów dodajemy tylko trochę wody. Powstaje w ten sposób pyszny, aksamitny krem/mus, który w zależności od dodatków może zmienić się w

  • „śmietanę” do mizerii
  • roślinny „majonez”
  • sos musztardowy
  • dip czosnkowy
  • sos ziołowy (np. koperkowy)
  • mus pomarańczowy lub mango
  • krem waniliowy lub czekoladowy

3. Twarożek z nerkowców

Twarożek z nerkowców

W wersji podstawowej namoczone przez noc nerkowce miksuje się z sokiem z cytryny, solą i pieprzem a następnie miesza z ulubionymi dodatkami, czyli np. szczypiorkiem i rzodkiewką.

Jednak naprawdę dobry przepis na twarożek z nerkowców stworzyła Marta z Jadłonomii. Oprócz ww. składników dodaje się również płatki drożdżowe nieaktywne, sok z kiszonych ogórków i czosnek. Wychodzi pysznie! Szkoda, że aż tyle kwasów Omega-6…

Tutaj potrzebny jest bardzo dobry blender. Można zmiksować tylko tyle, żeby uzyskać grudkowatą konsystencję, wtedy udajemy, że mamy swojski „twarożek” lub jednak dodać odrobinę wody i voilà – gładki, amerykański „serek” Philadelphia gotowy.

4. Masło orzechowe

Przygotuj jeszcze lepszy blender. Orzechy nerkowca miksujemy najpierw na mąkę a potem cierpliwie – i w zależności od możliwości naszego kuchennego sprzętu – pulsacyjnie, aż mąka zamieni się w gładkie masło.

Nerkowce można oczywiście najpierw uprażyć a do gotowego masła dodać różne dodatki, np. sól lub syrop klonowy.

5. Polewa do ciasta

Staram się nie jeść ciast, ale jesienią zawsze mam ochotę na bezglutenową wersję szarlotki z tymi wszystkimi aromatycznymi, korzennymi przyprawami. Do jabłecznika, ale również do ciasta marchewkowego świetnie pasuje polewa z nerkowców. Mój ulubiony przepis pochodzi z książki Natashy Kyssa The Simply Raw Living Foods Detox Manual:

  • 1 kubek nerkowców (namoczyć przez noc)
  • ½ kubka wody
  • 2 łyżki syropu klonowego (w oryginalnym przepisie surowego syropu z agawy)
  • sok z 1 cytryny

Miksujemy na gładki krem i smarujemy wierzch ciasta. Można oczywiście ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby polewa trochę stężała, ale… po co aż tyle czekać. 😉

Co jeszcze można zrobić z nerkowców?

W sieci znajdziemy jeszcze wiele innych przepisów. Bardzo popularne są „serniki” na zimno, ale także pesto z nerkowców, a nawet… lody i „smalec”. I pomyśleć, że to wszystko z niepozornych, niezbyt atrakcyjnie wyglądających (ale przyjemnie słodkich) orzeszków.