Komosa ryżowa na słodko na śniadanie – z owocami, bez glutenu, przepis wegański

Komosa ryżowa bez śladowych ilości glutenu:

biała

czerwona

trójkolorowa

Komosa ryżowa (na opakowaniach zamiast komosa ryżowa często widnieje angielski napis quinoa) idealnie nadaje się do przygotowania słodkiego śniadania, ponieważ świetnie smakuje z owocami (choć zasadniczo owoce powinno się jeść osobno). Komosa przygotowana na słodko wg poniższego przepisu zawiera:

  • witaminy i antyoksydanty z owoców
  • zdrowy tłuszcz z orzechów włoskich (ale muszą być świeże)
  • przeciwzapalny cynamon
  • oraz sporo białka i minerałów z samej kaszy

Poza tym, jest bezglutenowa i bez cukru (chyba, że dodasz syropu klonowego).

Ze składników podanych w przepisie przygotujesz dużą miskę, w sam raz na pożywne i sycące śniadanie dla 1 osoby. Jeśli nie dasz radę zjeść całości, zabierz do pracy (tak przyrządzona kasza idealnie nadaje się do lunchboxa) lub zostaw w lodówce i zjedz na kolację. Kaszę możesz ugotować wieczorem, a rano dodajesz tylko świeże składniki, dzięki czemu bezglutenowe śniadanie przygotujesz w niecałe 10 min.

Komosę ryżową, tak jak zboża, orzechy, pestki, strączki i nasiona, powinno się przed ugotowaniem namoczyć, żeby choć w części zneutralizować substancje anty-odżywcze. Do wody powinno się też dodać łyżkę octu jabłkowego. W dodatku, według niektórych źródeł, samo namaczanie to za mało i konieczne jest również kiełkowanie i fermentowanie. Są różne informacje na ten temat, więc warto poczytać i samodzielnie zdecydować, jakie metody przygotowania pseudo-zbóż nas przekonują.

Polecam też związany z tym tematem artykuł: Próchnica zębów – przyczyny i zapobieganie.

Śniadaniowa komosa ryżowa z owocami – składniki

Komosa, jabłka, borówki, orzechy, cynamon

  • 100 g komosy ryżowej
  • 2 małe jabłka (lub 1 duże)
  • garść orzechów włoskich
  • garść borówek amerykańskich
  • 1 łyżka cynamonu
  • syrop klonowy – opcjonalnie

Komosa ryżowa na słodko – jak przyrządzić

1. Komosę najpierw dobrze wypłucz. Następnie zalej szklanką wody i ugotuj pod przykryciem. U mnie zajmuje to ok. 10 min. Porządnie odcedź.

2. Jabłka pokrój w kostkę. Jeśli masz czas, możesz je uprażyć na patelni lub nawet upiec. Ja zwykle daję świeże.

3. Orzechy zalej gorącą wodą, żeby usunąć zanieczyszczenia i zaraz odcedź. Jeśli chcesz, możesz pokroić na mniejsze kawałki.

4. Borówki umyj.

5. W misce wymieszaj ugotowaną komosę, pokrojone jabłka, orzechy, borówki i cynamon. Owoce sprawiają, że takie śniadanie jest wystarczająco słodkie, ale dodaj odrobinę syropu klonowego jeśli potrzebujesz.

Komosa ryżowa z owocami na słodko

Inne ulubione produkty bezglutenowe