Seler naciowy – przepisy, właściwości, jak jeść

Seler naciowy – uwielbiam zielone, ale ten seler! Jakiś taki słony, bardzo aromatyczny, wyrazisty. Nie przepadam. I sama się sobie dziwię, kiedy znowu sięgam po niego, robiąc zakupy w warzywniaku. Może seler naciowy zawiera coś, czego mój organizm potrzebuje tak bardzo, że walory smakowe schodzą na drugi plan? 😉 Musiałam więc znaleźć sposób na seler. A najlepiej kilka! Nie będę przekonywać, że w moich przepisach nie wyczujesz gagatka, bo seler wyczuwalny jest zawsze, ale udało mi się go ujarzmić w naprawdę zadowalającym stopniu. Przepisy poniżej.

Seler naciowy – właściwości

Seler naciowy właściwości

Seler naciowy jest całkiem dobrym, roślinnym źródłem witamin i minerałów – oprócz B12 i D zawiera wszystkie pozostałe. Znajdują się w nim również aminokwasy (niedużo) oraz błonnik (całkiem sporo), a nawet odrobinę… tłuszczu. Wartości odżywcze selera nie tylko naciowego, ale również korzeniowego (po ang. pierwszy to celery, a ten drugi – celeriac) z łatwością sprawdzisz w aplikacji Cronometer.

Ale nie chodzi tylko o zawartości witamin i minerałów. Cały zachodni świat ma obecnie poważne problemy z żołądkiem i jelitami, więc szuka rozwiązania. Jedną z przyczyn złego trawienia jest zbyt niski poziom kwasu w żołądku. I tutaj seler naciowy, a konkretnie sok, wkracza do akcji. Seler zawiera dużo naturalnego sodu, który wg amerykańskich specjalistów ds. żywienia podnosi poziom kwasu żołądkowego. To dlatego sok z selera stał się takim popularnym sposobem na problemy trawienne (gazy, wzdęcia, niestrawność) wśród amerykańskich blogerów i youtuberów. Wystarczy wpisać I drank celery juice for a month and here’s what happened.

Sporo osób biorących udział w selerowym challenge (w Ameryce wszystko musi być wyzwaniem, inaczej się nie liczy) pisze również o poprawie wyglądu skóry. Nie jest to jakimś wielkim zaskoczeniem, bo nie od dziś wiadomo, że lepsze trawienie to zdrowsza cera.

Jakie jeszcze właściwości ma sok z selera naciowego? Dr Axe twierdzi, że seler działa przeciwzapalnie, może zapobiegać wrzodom i chroni wątrobę. Jest też ważnym składnikiem tzw. detoksów, czyli soków, które pije się, żeby wypłukać toksyny z organizmu.

Jeśli sok z selera ma spełnić swoje zadanie i pomóc nam w osiągnięciu konkretnych efektów zdrowotnych, musi być świeży i bez dodatków (nawet takich jak cytryna czy jabłko). Pije się go rano – przynajmniej 15 min. przed śniadaniem. Wtedy nasz organizm jest w stanie bez problemu skorzystać z tego wszystkiego, co seler ma nam do zaoferowania (przynajmniej tak twierdzi Anthony William, autor książek o zdrowiu i twórca tego całego selerowego zamieszania). Ile soku trzeba pić codziennie? Ok. 500 ml. Jak długo? To zależy. Niektórzy piją cały czas, inni tylko 1 miesiąc, jeszcze inni do uzyskania satysfakcjonujących rezultatów. Anthony William to kontrowersyjna postać, więc zanim wypijesz pół litra soku, skonsultuj się ze swoim lekarzem. 🙂

Seler naciowy – jak jeść

Jeśli lubisz smak selera naciowego, możesz robić z niego sałatki, surówki, soki, koktajle i zupy. Łodygi selera świetnie sprawdzą się też w roli „łyżek” do nabierania hummusu i innych past warzywnych.

Można obrać z włókien, ale i tak zwykle nie ma czasu (i cierpliwości!), żeby usunąć wszystkie.

Jak pokroić seler naciowy do sałatki? Obejrzyj wideo Mighty Waldorf Salad Jamie Oliviera na YouTube.

Seler naciowy jest podobno dość trudny w uprawie, więc może być zanieczyszczony pestycydami. W Stanach należy nawet do tzw. parszywej dwunastki. W kuracji sokowej bezpieczniejszy będzie więc seler z certyfikatem bio/eko.

Seler naciowy – przepisy

Sok z selera naciowego – najprostszy

Nie nadaje się do kuracji sokowej opisanej wyżej (zawiera dodatki), ale za to naprawdę dobrze smakuje.

  • 5 łodyg selera naciowego (mniej jeśli bardzo nie lubisz selera)

  • 2 słodkie jabłka

  • 1 cytryna (½ jeśli wolisz mniej kwaśne soki)
Sok z selera naciowego
Z jabłkiem i cytryną
Z marchewką, pomidorem i papryką

Pikanty – sok, który może zamienić się w rozgrzewającą zupę

Smak tego soku zależy od papryki i pomidora. Papryka musi być słodka (jeśli kupisz gorzką, sok będzie ohydny) a pomidor powinien być dojrzały i soczysty.

Z tego soku możesz zrobić zupę. Wystarczy na maśle podsmażyć drobno pokrojoną czerwoną cebulę, wlać sok, dodać sól, pieprz i trochę podgrzać. Podawać z pokruszonym serem feta i bezglutenowym chlebem.

  • 3 łodygi selera

     

  • 2 marchewki

     

  • 1 pomidor

     

  • ½ podłużnej czerwonej papryki

     

  • ½ małej papryczki chili

Koktajl z selerem naciowym

Konieczny dobry blender kielichowy, inaczej nici z gładkiego koktajlu. Część borówek może być mrożona – wtedy nawet lepiej smakuje. Dodaj więcej wody, jeśli koktajl będzie zbyt gęsty. Pomarańczę można zastąpić świeżym ananasem, który świetnie „zabija” smak selera.

  • 3 łodygi selera
  • 1,5 szklanki borówek
  • 1 pomarańcza
  • ½ szklanki wody
Seler naciowy sałatka
Seler naciowy koktajl

Sałatka z selera naciowego – à la Waldorf

Nie jest to sałatka Waldorf, ponieważ nie miałam ani sałaty rzymskiej ani świeżych winogron, a majonezu nie jem. Obejrzałam jak swoją wersję przyrządza Jamie Olivier, sprawdziłam co mam w lodówce i stwierdziłam, że mimo wszystko jest duża szansa na całkiem smaczną sałatkę. 😉

  • 4 łodygi selera naciowego

     

  • 1 jabłko

     

  • sok z cytryny

     

  • 3 łyżki rodzynek

     

  • 4 łyżki orzechów włoskich

     

  • kubeczek jogurtu (150 g)

     

  • 1 łyżka oliwy

     

  • 2 łyżeczki musztardy miodowej

     

  • sól

     

  • pieprz cayenne

1. Jogurt mieszamy z oliwą, musztardą, solą i cayenne.

2. Seler kroimy na cienkie talarki. Jabłko w słupki. Dodajemy odrobinę soku z cytryny.

3. Wsypujemy rodzynki i orzechy. Orzechy można wcześniej podprażyć.

4. Na sam koniec jeszcze sos jogurtowy i gotowe.