Śniadanie bezglutenowe i bezmleczne

Żył sobie dawno temu w Michigan pewien mężczyzna, który wpłynął na życie milionów ludzi na świecie. Twoje również. Chyba, że nigdy, ani razu, nie jadłaś płatków zbożowych na śniadanie. W takim przypadku – gratulacje i koniecznie podziękuj swojej mądrej mamie. Ale jeśli skosztowałaś oblanych miodem/czekoladą/czymkolwiek kukurydzianych chrupek, jednocześnie myśląc, że jesz coś wartościowego o poranku, to wiedz, że nie był to żaden przypadek. To zaplanowane śniadaniowe szaleństwo, które zaczęło się w Stanach na początku XX w. Wspomniany wcześniej pan z powodów czysto biznesowych postanowił wypromować płatki kukurydziane jako „pożywny” i „zdrowy” produkt śniadaniowy. Wiem, że często to powtarzam, ale Amerykanie to specjaliści ds. marketingu jakich mało. Facet nie żyje od prawie 80 lat, a jego strategia ciągle działa. Codziennie rano miliony zaspanych Ziemian wsypują do miski płatki zbożowe, zalewają mlekiem i są święcie przekonani, że błonnik i sztucznie dodane witaminy to jest to. Chcesz być bogaty? Rób to po amerykańsku. Chcesz być zdrowy…

Ale już widzę ten las rąk – Proszę pani, płatki kukurydziane są bezglutenowe. Owszem, niektóre są, ale co z tego? 😉 Nie będę się rzucać na płatki śniadaniowe tylko dlatego, że są bez glutenu (za to z olejem palmowym, cukrem i syropem glukozowym).

Śniadanie bezglutenowe i bezmleczne można jeść na różne sposoby. Roślinnie, wegetariańsko, ketogenicznie, jak jaskiniowiec (czytaj Paleo), tradycyjnie po polsku, hipstersko. 😉 Wybieraj co chcesz i co Cię przekonuje, bo masz to szczęście, że po prostu możesz.

Chleb bez glutenu z kaszy gryczanej
Bezglutenowe naleśniki

Śniadania bezglutenowe i bezmleczne – jeśli chcesz być długo syty

Kiedy byłam nastolatką i namiętnie oglądałam różne programy o zdrowiu w telewizji, wpadłam oczywiście w pułapkę płatków kukurydzianych i oleju rzepakowego. Te dwa produkty są teraz dla mnie takim trochę wstydliwym wspomnieniem tego, co z moim mózgiem zrobiła telerankowa pralka Frania. 😉 I jadłam te płatki zalane mlekiem UHT i już w połowie drogi do szkoły byłam głodna jak wilczyca. Potem drożdżówka i rogalik ze sklepu obok szkoły. Cóż, najadłam się w życiu glutenu, nie zaprzeczam. 😉

Zadaj sobie pytanie, co Cię syci na długo. Co sprawia, że przez cały poranek możesz pracować, uczyć się i jasno myśleć bez tego irytującego ssania w brzuchu przypominającego, że już czas na drugie śniadanie. Nie będę Cię przekonywać, że poniższe propozycje są zdrowe i najlepsze. To musisz odkryć sama, bo każdy z nas ma inny organizm i metabolizm. Dla mnie pożywne i zdrowe śniadanie, to posiłek, po którym:

  • czuję się dobrze i mam dobry humor
  • jestem nasycona przez długie godziny, ale jednocześnie nie czuję ciężaru w żołądku
  • nie czuję się senna i zmęczona już po 2 godzinach
  • nie czuję potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego lub energetycznego
  • pracuję sprawnie, efektywnie i nie myślę w ogóle o jedzeniu

Sycące bezglutenowe i bezmleczne śniadania

Jajka w dowolnej formie (w koszulkach, na twardo, na miękko, omlet, jajecznica, pasta) + dowolna sałatka
 

Zwykle jem bez pieczywa (nawet pasty jajeczne), ale jeśli musisz mieć kanapkę, to polecam domowy chleb gryczany, który robi się sam lub bardzo szybką mieszankę Upiecze Ci się. Oba przepisy oczywiście bez glutenu i bez mleka.

Mieszankę możesz kupić tutaj.

Ryba wędzona + sałatka

Np. wędzony pstrąg lub makrela. Wędzenie podobno do zdrowych nie należy, ale ja lubię i czasami jem ryby wędzone tradycyjnie.

Pieczona ryba

Tak, czasami na śniadanie jem po prostu to, co poprzedniego dnia na obiad. Piekę doradę z masłem, czosnkiem i solą (masło w wersji bezmlecznej pomijasz). Usuwam ości i przekładam do miski. Rano dodaję jeszcze świeże lub mrożone zioła (koperek, szczypiorek), paprykę czerwoną i czasami płatki drożdżowe nieaktywne.

Gryczane tortille z wędzonym tofu

Przepis w moim artykule o kaszy gryczanej, czyli tutaj.

Hummus z marchewką

Bardzo sycące śniadanie, ale niestety ciężkostrawne. Hummus się albo kocha albo nienawidzi. Ja akurat uwielbiam (ale tylko ten domowy lub z krakowskiego Miąższu). Pokrojona w słupki marchewka służy oczywiście do nabierania tej kontrowersyjnej pasty z ciecierzycy.

Miska Buddy

zielone – np. roszponka, rukola lub szpinak

kolorowe – np. papryka żółta, pomidor lub pieczony batat

białko – np. jajko, ryba lub tofu

węglowodany – np. komosa ryżowa, ciecierzyca (pieczona z pieprzem cayenne jest pyszna) lub ryż

Bezglutenowa komosa ryżowa dostępna tutaj.

tłuszcz – np. awokado, oliwa lub zdrowy dressing

przyprawy – np. świeże zioła (pietruszka, szczypiorek, bazylia), sól, pieprz

Nie robię takich misek zbyt często, bo to za dużo pracy jak na śniadanie, ale jeśli mam w lodówce trochę resztek, wtedy decyduję się na ten modny, hipsterski posiłek. 😉 Niestety nie potrafię (jeszcze!) tak pięknie zaprezentować miski jak ze zdjęć na Pinterest. Frustruję się wtedy, że moja wygląda tak zwyczajnie jednocześnie pukając się w czoło. 😉

Bezglutenowa granola z kaszy gryczanej
Chleb bezglutenowy z gotowej mieszanki

Śniadania bez glutenu i bez mleka na słodko

Tęsknię za nimi. Śniadania na słodko są, co tu dużo mówić, pyszne! Ale niestety nie są zbyt zdrowe, nie sycą na długo i kiepsko wpływają na to, jak rano pracuje mózg (przynajmniej mój). Mam oczywiście swoje ulubione przepisy, bo nawet po przejściu na dietę bezglutenową jeszcze przez długi czas jadłam rano słodkie posiłki.

Komosa ryżowa z owocami

Bardzo prosty i szybki przepis. Tak przygotowaną komosę można też zabrać do pracy.

Tosty gryczane z miodem

Szaleństwo. Suche kromki domowego chleba gryczanego podsmażam na patelni. Przekładam na talerz i smaruję miodem.

Tutaj kupisz bezglutenową kaszę gryczaną niepaloną.

Pancakes z mąki masa harina

Jedyne bezglutenowe i bezmleczne pankejki, które są puszyste i naprawdę mi smakują. Masło w tym przepisie można zastąpić np. olejem kokosowym.

Sorgo z gruszką i bananem

Kasza jaglana z gruszką

Kaszę przelewam wrzątkiem dwa razy i gotuję na sypko. Dodaję pokrojoną w kostkę soczystą gruszkę, rodzynki i trochę soku z cytryny.

Granola bez owsa

Najlepsza bezglutenowa granola moim skromnym zdaniem, ale niestety bomba Omega-6.

Naleśniki z kaszy jaglanej

Zwykle smarowałam po prostu dżemem, ale możesz zrobić mniej gęstą wersję czekoladowego masła z nasion konopi, które również świetnie do tych naleśników pasuje.

Jak zrobić swoje własne bezglutenowe i bezmleczne śniadanie?

Myśl nieszablonowo. Na bezglutenowe i bezmleczne śniadanie możesz zjeść nawet obiad z poprzedniego dnia i kto Ci powie, że nie możesz? 😉 Nie pozwól, żeby jakiś gość zza 7 mórz mówił Ci, co masz jeść rano i strzeż się tzw. ekspertów, którzy wiedzą na pewno i że w ogóle rzepakowy jest najlepszy. Sprawdź po jakim śniadaniu dobrze się czujesz i świetnie myślisz. Po jakim śniadaniu Twój brzuch nie nęka Cię co chwila różnymi odgłosami i pozostaje płaski aż do wieczora. A jeśli nie lubisz jeść rano, to może post przerywany? Ale zanim zastosujesz, oprócz plusów sprawdź też minusy. Smacznego wszystkiego bezmlecznego i bezglutenowego.