Żył sobie dawno temu w Michigan pewien mężczyzna, który wpłynął na życie milionów ludzi na świecie. Twoje również. Chyba, że nigdy, ani razu, nie jadłaś płatków zbożowych na śniadanie. W takim przypadku – gratulacje i koniecznie podziękuj swojej mądrej mamie. Ale jeśli skosztowałaś oblanych miodem/czekoladą/czymkolwiek kukurydzianych chrupek, jednocześnie myśląc, że jesz coś wartościowego o poranku, to wiedz, że nie był to żaden przypadek. To zaplanowane śniadaniowe szaleństwo, które zaczęło się w Stanach na początku XX w. Wspomniany wcześniej pan z powodów czysto biznesowych postanowił wypromować płatki kukurydziane jako „pożywny” i „zdrowy” produkt śniadaniowy. Wiem, że często to powtarzam, ale Amerykanie to specjaliści ds. marketingu jakich mało. Facet nie żyje od prawie 80 lat, a jego strategia ciągle działa. Codziennie rano miliony zaspanych Ziemian wsypują do miski płatki zbożowe, zalewają mlekiem i są święcie przekonani, że błonnik i sztucznie dodane witaminy to jest to. Chcesz być bogaty? Rób to po amerykańsku. Chcesz być zdrowy…
Ale już widzę ten las rąk – Proszę pani, płatki kukurydziane są bezglutenowe. Owszem, niektóre są, ale co z tego? 😉 Nie będę się rzucać na płatki śniadaniowe tylko dlatego, że są bez glutenu (za to z olejem palmowym, cukrem i syropem glukozowym).
Śniadanie bezglutenowe i bezmleczne można jeść na różne sposoby. Roślinnie, wegetariańsko, ketogenicznie, jak jaskiniowiec (czytaj Paleo), tradycyjnie po polsku, hipstersko. 😉 Wybieraj co chcesz i co Cię przekonuje, bo masz to szczęście, że po prostu możesz.


Śniadania bezglutenowe i bezmleczne – jeśli chcesz być długo syty
Kiedy byłam nastolatką i namiętnie oglądałam różne programy o zdrowiu w telewizji, wpadłam oczywiście w pułapkę płatków kukurydzianych i oleju rzepakowego. Te dwa produkty są teraz dla mnie takim trochę wstydliwym wspomnieniem tego, co z moim mózgiem zrobiła telerankowa pralka Frania. 😉 I jadłam te płatki zalane mlekiem UHT i już w połowie drogi do szkoły byłam głodna jak wilczyca. Potem drożdżówka i rogalik ze sklepu obok szkoły. Cóż, najadłam się w życiu glutenu, nie zaprzeczam. 😉
Zadaj sobie pytanie, co Cię syci na długo. Co sprawia, że przez cały poranek możesz pracować, uczyć się i jasno myśleć bez tego irytującego ssania w brzuchu przypominającego, że już czas na drugie śniadanie. Nie będę Cię przekonywać, że poniższe propozycje są zdrowe i najlepsze. To musisz odkryć sama, bo każdy z nas ma inny organizm i metabolizm. Dla mnie pożywne i zdrowe śniadanie, to posiłek, po którym:
- czuję się dobrze i mam dobry humor
- jestem nasycona przez długie godziny, ale jednocześnie nie czuję ciężaru w żołądku
- nie czuję się senna i zmęczona już po 2 godzinach
- nie czuję potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego lub energetycznego
- pracuję sprawnie, efektywnie i nie myślę w ogóle o jedzeniu
Sycące bezglutenowe i bezmleczne śniadania
Zwykle jem bez pieczywa (nawet pasty jajeczne), ale jeśli musisz mieć kanapkę, to polecam domowy chleb gryczany, który robi się sam lub bardzo szybką mieszankę Upiecze Ci się. Oba przepisy oczywiście bez glutenu i bez mleka.
Mieszankę możesz kupić tutaj.
Ryba wędzona + sałatka
Np. wędzony pstrąg lub makrela. Wędzenie podobno do zdrowych nie należy, ale ja lubię i czasami jem ryby wędzone tradycyjnie.
Pieczona ryba
Tak, czasami na śniadanie jem po prostu to, co poprzedniego dnia na obiad. Piekę doradę z masłem, czosnkiem i solą (masło w wersji bezmlecznej pomijasz). Usuwam ości i przekładam do miski. Rano dodaję jeszcze świeże lub mrożone zioła (koperek, szczypiorek), paprykę czerwoną i czasami płatki drożdżowe nieaktywne.
Gryczane tortille z wędzonym tofu
Przepis w moim artykule o kaszy gryczanej, czyli tutaj.
Hummus z marchewką
Bardzo sycące śniadanie, ale niestety ciężkostrawne. Hummus się albo kocha albo nienawidzi. Ja akurat uwielbiam (ale tylko ten domowy lub z krakowskiego Miąższu). Pokrojona w słupki marchewka służy oczywiście do nabierania tej kontrowersyjnej pasty z ciecierzycy.
Miska Buddy
zielone – np. roszponka, rukola lub szpinak
kolorowe – np. papryka żółta, pomidor lub pieczony batat
białko – np. jajko, ryba lub tofu
węglowodany – np. komosa ryżowa, ciecierzyca (pieczona z pieprzem cayenne jest pyszna) lub ryż
Bezglutenowa komosa ryżowa dostępna tutaj.
tłuszcz – np. awokado, oliwa lub zdrowy dressing
przyprawy – np. świeże zioła (pietruszka, szczypiorek, bazylia), sól, pieprz
Nie robię takich misek zbyt często, bo to za dużo pracy jak na śniadanie, ale jeśli mam w lodówce trochę resztek, wtedy decyduję się na ten modny, hipsterski posiłek. 😉 Niestety nie potrafię (jeszcze!) tak pięknie zaprezentować miski jak ze zdjęć na Pinterest. Frustruję się wtedy, że moja wygląda tak zwyczajnie jednocześnie pukając się w czoło. 😉


Śniadania bez glutenu i bez mleka na słodko
Tęsknię za nimi. Śniadania na słodko są, co tu dużo mówić, pyszne! Ale niestety nie są zbyt zdrowe, nie sycą na długo i kiepsko wpływają na to, jak rano pracuje mózg (przynajmniej mój). Mam oczywiście swoje ulubione przepisy, bo nawet po przejściu na dietę bezglutenową jeszcze przez długi czas jadłam rano słodkie posiłki.
Bardzo prosty i szybki przepis. Tak przygotowaną komosę można też zabrać do pracy.
Tosty gryczane z miodem
Szaleństwo. Suche kromki domowego chleba gryczanego podsmażam na patelni. Przekładam na talerz i smaruję miodem.
Tutaj kupisz bezglutenową kaszę gryczaną niepaloną.
Jedyne bezglutenowe i bezmleczne pankejki, które są puszyste i naprawdę mi smakują. Masło w tym przepisie można zastąpić np. olejem kokosowym.
Kasza jaglana z gruszką
Kaszę przelewam wrzątkiem dwa razy i gotuję na sypko. Dodaję pokrojoną w kostkę soczystą gruszkę, rodzynki i trochę soku z cytryny.
Najlepsza bezglutenowa granola moim skromnym zdaniem, ale niestety bomba Omega-6.
Zwykle smarowałam po prostu dżemem, ale możesz zrobić mniej gęstą wersję czekoladowego masła z nasion konopi, które również świetnie do tych naleśników pasuje.
Jak zrobić swoje własne bezglutenowe i bezmleczne śniadanie?
Myśl nieszablonowo. Na bezglutenowe i bezmleczne śniadanie możesz zjeść nawet obiad z poprzedniego dnia i kto Ci powie, że nie możesz? 😉 Nie pozwól, żeby jakiś gość zza 7 mórz mówił Ci, co masz jeść rano i strzeż się tzw. ekspertów, którzy wiedzą na pewno i że w ogóle rzepakowy jest najlepszy. Sprawdź po jakim śniadaniu dobrze się czujesz i świetnie myślisz. Po jakim śniadaniu Twój brzuch nie nęka Cię co chwila różnymi odgłosami i pozostaje płaski aż do wieczora. A jeśli nie lubisz jeść rano, to może post przerywany? Ale zanim zastosujesz, oprócz plusów sprawdź też minusy. Smacznego wszystkiego bezmlecznego i bezglutenowego.
Zdrowe