Domowa bezglutenowa granola – chrupiąca i bez cukru

Granola czyli chrupiące połączenie pieczonych płatków zbożowych, orzechów, pestek, ziaren i suszonych owoców. I właśnie przez te płatki zbożowe osoby na diecie bezglutenowej muszą obejść się smakiem. Można oczywiście płatki pszenne czy żytnie zastąpić płatkami owsianymi z certyfikatem (o tym dlaczego owies choć z natury bezglutenowy zawiera zwykle dużą ilość glutenu jest artykuł Co oznacza produkt może zawierać śladowe ilości glutenu?), ale co jeśli owsa, nawet tego z Finlandii, również nie możemy jeść? Granola z samych orzechów i pestek byłaby nie tylko dużo droższa, ale i zbyt tłusta.

Przepis na świetną bezglutenową granolę bez owsa znalazłam w książce Food Pharmacy. Jej głównym składnikiem jest kasza gryczana niepalona, którą przed pieczeniem trzeba tylko namoczyć. Z tego względu gotowa granola może być dla niektórych osób za twarda, choć według mnie ta chrupkość, oprócz oczywiście cudownego smaku, to jej największa zaleta.

Więcej o wspomnianej książce w artykule Food Pharmacy i przepis na zdrowe, przyjazne dla jelit muffinki bananowe.

Domowa granola bez glutenu i bez płatków owsianych – składniki

Z podanych w oryginalnym przepisie ilości wychodzi duża miska granoli. Ja jednak wolę ją robić z połowy składników (czyli tak jak podałam poniżej), ponieważ dużo szybciej się piecze. Zwykle też nie dodaję już oleju kokosowego, ponieważ orzechy i migdały mają wystarczająco dużo tłuszczu.

Wprawdzie granola z tego przepisu jest tak pyszna, że nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale oczywiście po upieczeniu można do niej dosypać jeszcze rodzynki, suszoną żurawinę lub pokrojone daktyle a przed podaniem polać odrobiną miodu lub syropu klonowego.

  • 50 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 30 g posiekanych migdałów
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich
  • 25 g pestek dyni
  • 15 g ziaren lnu
  • 15 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1,5 łyżki płynnego oleju kokosowego

Chrupiąca bezglutenowa granola z kaszy gryczanej – przepis

Jak powszechnie wiadomo, podczas podgrzewania tłuszczów roślinnych powstają szkodliwe dla zdrowia związki, więc tę granolę piecze się w niskiej temperaturze.  

1. Kaszę gryczaną namocz przez 30 min. Następnie odlej wodę.

2. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki granoli i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Piecz w temp. 70°C. W moim piekarniku zajmuje to ok. 3 godzin. Co pół godziny warto przemieszać granolę i przy okazji też sprawdzić czy jest już sucha i chrupiąca.

Bezglutenowa granola z kaszy gryczanej