Puszysty bezglutenowy omlet biszkoptowy

Kto choć raz próbował upiec coś bezglutenowego, ten wie jak trudno jest uzyskać lekkość i puszystość bez białej mąki pszennej. Wypieki bezglutenowe są ciężkie i nie wyrastają tak jak te tradycyjne.

Omlet biszkoptowy musi być lekki i puszysty. Nie może też smakować jak jajecznica. Dlatego przepisy na słodki omlet z mąką kokosową, w których jest dużo jajek można sobie od razu darować. Mąka kokosowa jest bardzo chłonna, więc często dodaje się nawet 6 czy 8 jajek, żeby uzyskać odpowiednią wilgotność i konsystencję ciasta. Niestety tak zrobiony omlet to po prostu mocno ścięta kokosowa jajecznica.

Ale na szczęście jest sposób na lekki i puszysty omlet bezglutenowy. Kiedy potrzebuję dobrego, sprawdzonego przepisu na ciasto lub coś słodkiego, zawsze w pierwszej kolejności wchodzę na stronę Moje Wypieki i klikam tag przepisy bezglutenowe. Jeśli nie ma tam odpowiedniego przepisu, sprawdzam również te z glutenem i czytam komentarze, ponieważ to w nich często można znaleźć wskazówki jak zrobić wersję bezglutenową. W taki właśnie sposób znalazłam przepis na pyszny i bardzo prosty w wykonaniu omlet biszkoptowy bez glutenu. Kluczem do sukcesu jest trzymanie się zasady – jedna łyżka mąki na każde jajko. W wersji bezglutenowej najlepiej sprawdza się mąka kukurydziana.

Bezglutenowy omlet biszkoptowy na patelni

Bezglutenowy omlet biszkoptowy – składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej (nie skrobi!)
  • 1 łyżka cukru kokosowego (lub ksylitolu albo zwykłego cukru pudru)
  • łyżeczka oleju kokosowego (lub masła)
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki (u mnie sos z suszonej żurawiny)

Puszysty omlet biszkoptowy bez glutenu – przepis

1. Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij.

2. Delikatnie miksując dodaj żółtka do ubitej piany a następnie mąkę i cukier kokosowy.

3. Przelej masę na patelnię wysmarowaną olejem i włóż do piekarnika na ok. 10 min. Omlet piecze się błyskawicznie, więc już po 5 minutach, koniecznie sprawdź jak wygląda. Nie trzymaj go za długo w piekarniku, bo będzie suchy. Jeśli nie masz patelni, która nadaje się do piekarnika, po prostu usmaż go z obu stron.

Omlet jest lekki, mięciutki, puszysty, pięknie wyrośnięty i smakuje bosko. Najlepiej podawać go z sosem owocowym lub syropem klonowym i owocami.

Nie mam wprawdzie doświadczenia z pieczeniem tortów, ale wydaje mi się, że taka masa kukurydziano-jajeczna świetnie sprawdziłaby się również jako biszkopt w bezglutenowych ciastach, właśnie ze względu na tę lekkość i puszystość.