Chleb bez glutenu. Bez jajek, bez mleka i bez drożdży. Pyszny!

Jak upiec dobry chleb bezglutenowy? A gdyby tak jeszcze bez jajek, bez mleka, bez drożdży i bez wyhodowanego wcześniej zakwasu bezglutenowego? I co równie ważne, bez tej całej niepewności Wyjdzie? Czy nie wyjdzie?, która prawie zawsze towarzyszy wypiekom bezglutenowym? Brzmi jak mission impossible, ale dzięki naszej polskiej, często niedocenianej kaszy gryczanej niepalonej, można upiec pyszny i tani chleb bezglutenowy, który na dodatek powstaje praktycznie bez naszego udziału. Ideał!

Zdrowy chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej niepalonej - składniki

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • woda
  • 3 łyżeczki soli
  • ulubione suszone zioła, kurkuma w proszku (opcjonalnie)

Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej białej - jak zrobić

Dzień 1 – np. w piątek wieczorem

1. Kaszę najpierw dokładnie płuczemy a następnie przekładamy do dużej miski.

2. Zalewamy wodą. Kasza ma znajdować się pod cienką warstewką wody (nie może w niej pływać). W zależności od kaszy, czasami już po 5 minutach cała woda zostaje wchłonięta i trzeba dolać. Dlatego przed pójściem spać dobrze jest jeszcze sprawdzić, czy nie trzeba jej uzupełnić.

3. Miskę przykrywamy ściereczką.

Dzień 2 – sobota wieczorem

4. Do miski z kaszą dodajemy sól i miksujemy wszystko na gładką masę. Jeśli mamy ochotę, dosypujemy dodatki w postaci suszonych ziół lub kurkumy. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na całą noc do wyrośnięcia. Latem chleb rośnie bardzo dobrze, zimą warto go odstawić w cieplejsze miejsce w kuchni.

Dzień 3 – niedziela rano

5. Włączamy piekarnik: 200°C, grzanie góra-dół i pieczemy chleb. W zależności od piekarnika zajmie to od 60 do 90 min. Jednak już po ok. 40 min. warto zajrzeć czy się nie przypala i sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia chleba w środku.

Przygotowanie chleba rozłożone jest na 3 dni, ale w ciągu tych 3 dni praktycznie nic nie musimy robić. Chodzi tylko o to, żeby kaszę odpowiednio długo namoczyć, potem zmiksować i pozwolić ciastu przez noc wyrosnąć. Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej niepalonej wymaga od nas mniej zaangażowania niż tradycyjny chleb pszenny, nie mówiąc już o kapryśnym z natury chlebie żytnim pieczonym na zakwasie.

Zalety chleba bezglutenowego z kaszy gryczanej niepalonej

Chleb bez glutenu z kaszy gryczanej
Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej niepalonej

  • tylko 3 składniki: kasza, woda i sól
  • bez drogich i egzotycznych mąk bezglutenowych
  • domowy: bez E i bez tych wszystkich składników o dziwnych nazwach, które znajdują się w gotowych chlebach bezglutenowych ze sklepu
  • tani
  • niezwykle prosty w przygotowaniu: każdy sobie poradzi
  • bez drożdży, bez mleka, bez zakwasu, bez jajek, bez oleju
  • nie wymaga maszyny do pieczenia chleba, upiecze się bez problemu nawet w starym, zwykłym piekarniku
  • przygotowany w tradycyjny sposób
  • nie kruszy się
  • wygląda jak normalny, zwykły chleb
  • robi się sam: choć przygotowanie ciasta jest rozłożone na 3 dni, to w kuchni spędzamy maks. 10 min., ponieważ musimy tylko kaszę przepłukać, a na drugi dzień zmiksować i przełożyć do foremki

Przepis na chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej białej – w skrócie

1. Wieczorem kaszę płuczemy i zalewamy wodą (tylko tyle ile potrzeba, żeby przykryć kaszę, nie więcej). Odstawiamy na noc i cały następny dzień.

2. Wieczorem następnego dnia miksujemy z solą, przekładamy do foremki wyłożonej papierem i odstawiamy na całą noc.

3. Rano pieczemy chleb w temp. 200°C, góra-dół, od 60 do 90 min. w zależności od piekarnika.

Więcej o chlebie w diecie bezglutenowej w artykułach Chleb bezglutenowy z mieszanki Upiecze Ci się! oraz 5 sposobów na chleb bezglutenowy.