Wybierasz składniki z listy, które masz/lubisz i uzupełniasz niedobór potasu w organizmie naturalnie i jak Ci smakuje. 😉
1. Warzywa
marchewki
seler (korzeniowy i/lub naciowy)
pietruszka (korzeń i/lub natka)
buraki (lub botwinka)
ziemniaki
2. Przyprawy
papryka w proszku
kurkuma w proszku
suszona trybula, kolendra, pietruszka, bazylia
czosnek i/lub cebula
starty imbir
3. Grzyby
kurki, pieczarki portobello, zwykłe pieczarki, boczniaki
reishi, shitake
4. Tłuszcz
masło
olej kokosowy
Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 2 godz. Przed wypiciem można jeszcze dodać łyżkę lub dwie płatków drożdżowych, ale to już wyłącznie dla smaku i witamin z grupy B, bo potasu nie zawierają.
Z ugotowanych warzyw można oczywiście zrobić sałatkę lub pasztet warzywny.
Jeśli chcesz wiedzieć, ile potasu jest w Twojej diecie, Cronometer da Ci odpowiedź na pomarańczowo lub zielono. 😉